Што проповедаше Гоце Делчев во последните денови од неговиот живот

Грчки извештај за Гоце Делчев

 

„…Делчев е човек – бурен и елоквентен, добро ги знае локалните услови и потребите на полското и шумското население, вели: „За да ја добиеме слободата – мора да се бориме! Штом го слушнете знакот на востанието нема што друго да се прави освен да се фатат пушките и да се приклучат во четите, другото е работа на други.Ако вака ја земеме цела Македонија големите сили ќе ја окупираат државата и ние тогаш да може да живее среќно.“ Слични и други проповеди проповеда насекаде низ селата на нашата околија, поради што за него се шират легенди од простодушните селани…

Предишна публикация

Следваща публикация

© 2021 All Rights Reserved.Created by Synergie A.M.